Vlada povlači Nacrt izmena Zakona o radu

Bez autora
Jan 20 2014

Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, biće povučen, a formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona, odlučeno je danas na sastanku kolegijama Socijalno-ekonomskog saveta. Na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta je zaključeno da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru. Nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, sindikati su tražili njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno. Na sastanku SES-a su učestvovali premijer Srbije Ivica Dačić koji je na čelu tog saveta, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije Poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost”, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Vlada povlači Nacrt izmena Zakona o raduNacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, biće povučen, a formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona, odlučeno je danas na sastanku kolegijama Socijalno-ekonomskog saveta.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta je zaključeno da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru.

Nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, sindikati su tražili njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno.

Na sastanku SES-a su učestvovali premijer Srbije Ivica Dačić koji je na čelu tog saveta, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije Poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost”, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Ističe se daje dogovoreno da se sva sporna pitanja vezna za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Dogovoreno je i da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizacija i zakona o stečaju, navodi se u saopstenju koje je izdato posle sastanka Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

Kako je agenciji Beta rekao predsednik Unije poslodavaca srbije Nebojša Atanacković, Socijalno-ekonomski savet u punom sastavu sastati u narednih desetak dana, kada će se detaljnije ragovarati o izmenama Zakona o radu i drugih zakona važnih za uslove poslovanja i prava zaposlenih.

Vučić: Zakon o radu nije povučen,spremni da razgovaramo

Zakon o radu nije povucen iz procedure, izjavio je danas vicepremijer Aleksandar Vučih, dodajući da nacrt tog zakona nije bio ni u vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri.

„Mi smo samo rekli da smo spremni da razgovaramo o svemu, da nađemo zajednički imenitelj bar kad je reč o nekim pitanjima i to i s radnicima, poslodavcima i sindikatima. Mislim da je to na radost svih građana ove zemlje, da pokušamo da to uradimo u narednih mesec dva ili tri, da donesemo dobar zakon koji će omogućiti lakše poslovanje poslodavcima i normalan položaj radnika koji će biti stimulisući a ne demotivišući”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik